maandag 7 maart 2011

Kaart gebieden Taliban en andere opstandelingenbewegingen Afghanistan

(Kaart: US Department of Defence)

In Afghanistan zijn naast de Taliban tal van andere groeperingen actief die in opstand zijn tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.

Op deze kaart van het Amerikaanse ministerie van Defensie (april 2010) staat aangegeven waar deze militanten opereren.

Andere opstandelingenbewegingen zijn onder meer het Haqqani Netwerk, de Hezbe-e Islami van de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar, de Hezbe-e Islami Khalis, de Nazir, de Lashkar-e Islam en de Islamic Movement of Uzbekistan.

In het grensgebied van Afghanistan en Pakistan opereert de Mahsud/Tehrik-Taliban, die ook wel bekend staat onder de naam de Pakistaanse Taliban (Tehrik Taliban Pakistan). In het noorden van Pakistan is de Lashkar-i-Tayyiba actief.

Aantekeningen
(17-05-2011): North Waziristan is the base of the Haqqani network blamed for the insurgency in eastern Afghanistan. US-led drone aircraft have repeatedly targeted the area over the past year.

Many militants, including foreign fighters loyal to al Qaeda, are based in Datta Khel. It is a stronghold of fighters loyal to Hafiz Gul Bahadur and has been a frequent target of US drone strikes.